HOŞGELDİNİZ...

Açılış Sayfası Yap   Sık Kullanılanlara Ekle        Hoşgeldiniz...                                     dt-ac@hotmail.com

Diş Hekimi Ahmet ÇIKRIK

İletişim

Web sayfalarımıza hoş geldiniz. 
Sitemizden, diş tedavileri ve uygulamaları
konusunda bilgilere ulaşabilirsiniz. 
 İletişim sayfamızdan istek ve sorularınızı
gönderebilir, adres krokimizi görebilirsiniz.


 

Diş Hekimi Ahmet ÇIKRIK

   PROTEZLER

  

   SABİT PROTEZLER

 

  Sabit protezler, herhangi bir nedenle kaybetmiş olduğumuz dişlerimizin doğal fonksiyonlarına uygun,en yakın şekilde işlev görebilen protezlerdir. Sabit olmasından dolayı uyumu ve kullanılması son derece rahattır.

 

    

 

  Diş çekimini takiben en geç 1-2 ay içerisinde çekim boşluğunun mümkünse sabit bir protez tarafından kapatılması, çekim sonrası komşu dişlerin migrasyonunu yani çekilen dişin yanlarındaki ve de  o dişle kapanışa gelen dişlerin çekim boşluğuna doğru kayarak hareket etmesini önlemek açısından önemlidir. Dişlerin yer değiştirmesi hem ağızdaki diğer dişlerin dizilişi,hem çene ekleminin normal pozisyonunu koruması ve hem de sağlıklı bir çiğneme fonksiyonunun ve dolayısı ile sağlıklı bir sindirimin gerçekleşmesi açısından son derece kötü sonuçlar ortaya cıkarabilir. Ayrıca bazı durumlarda sabit protezlerin yapımı yalnızca kaybedilmiş dişlerin yeniden kazanılması amacı ile değil var olan dişlerin korunması ve ağızda kalma sürelerinin uzatılması amacıylada yapılabilir.

 

      Yapımları Sırasında :

 

  Sabit protez yapılacak dişlerin yapım öncesi hekiminiz tarafından ölçü aşamasına hazır hale getirilmesi gerekir. Varsa çürüklerin temizlenmesi,dolguların yapılması ve kesim (preparasyon) işlemi denilen protezin diş üzerine oturtulabilmesi için dişin etrafından ve üzerinden alınarak küçültülmesi gerekir. Bu durum özellikle seramik (porselen) olarak yapılan protezlerde diğerlerine oranla daha fazla olarak ortaya çıkar.

 

     

  Kesilen dişleriniz özellikle ilk birkaç gün soğuğa-sıcağa karşı çok duyarlı olabilirler. Bu hassasiyet protezlerinizin takılması ile birlikte önemli ölçüde azalmakla birlikte protezlerinizin yapıştırılmasını takiben bir süre daha (yaklaşık 3 hafta kadar hatta bazen daha uzun bir süre daha ) devam edebilir.

  Dişlerinizin kesiminden itibaren yapıştırılmasına kadar geçen süre içerisinde ağız bakımınıza her zamankinden daha çok önem vermeniz gereklidir. Kesilmiş olan dişlerinizin hassasiyetine rağmen temiz olması,gerekiyorsa ılık suyla fırçalanması,hiç olmazsa nemli bir pamukla silinmesi çok önemlidir.

 

  Dişlerin kesimi sırasında “mine tabakası” denilen ve dişleri dış etmenlere karşı koruyan sert tabaka tamamen kaldırılarak altta bulunan “dentin tabakası” açığa çıkar. Bu kısım dişin merkezinde bulunan ve pulpa adı verilen sinir dokusunun uzantılarını içerir. Bu uzantılardan dolayı diş kesim sonrası dış etkenlere karşı son derece hassastır. Bu durum yalnızca soğuk-sıcağa karşı değil protezin provaları sırasında yada yemek yeme sırasında özellikle metal sürtünmeleri ile ortaya çıkan hassasiyetle hissedilebilir. Bu son derece normaldir. Protezinizin yapıştırılmasını takiben metal hassasiyetiniz ortadan kaybolacaktır.

     

    Kullanımı ve Bakımı

 

  Protezleriniz takıldıktan sonra aynı doğal dişlerinizde olduğu gibi protezlerinizin de bakımı son derece önemlidir. Onlarında doğal dişleriniz gibi düzenli olarak ve diş etlerinize masaj yapacak şekilde fırçalanması gereklidir.

 

  Köprü şeklindeki protezlerinizin gövde adı verilen ve eksik diş bölgelerini tamamlayan kısımları genellikle ön bölgelerinden kret denilen diş kemerinize temas halinde ve iç bölgeleri yani damak ve dil tarafları temas olmadan açıklık yada boşluk olacak şekildedir. Bu, yemeklerden sonra ağzınızı çalkalayarak bu bölgelerdeki besin artıklarını temizleyebilmeniz amacıyla yapılmıştır. Ancak bu bölgeleri çalkalayarak temizleyemiyorsanız bir fırça ,ip yada bu kısımlar için özel olarak hazırlanmış “ara yüz fırçası” adı verilen ince fırçalar ile temizlenmesi tam bir ağız hijyeni sağlanması açısından önemlidir.

 

  Protezlerinizi kullanırken de yine doğal dişlerinizde olduğu gibi dikkatli ve özenli olmanız gereklidir. Bunun içinde kendi dişlerinizde olduğu şekilde sert  (ceviz,fındık,vb....) ve ani kuvvet oluşturabilecek yiyecek ve hareketlerden kaçınmanız gerekir.

  Proteziniz uygun bakım ve gerekli kullanım şartları sağlandığı sürece,dayanak dişleriniz ve çevre diş eti dokularınız sağlıklı kaldığı zaman içerisinde size hizmet etmeye devam edecektir. Ancak bu süre içerisinde protezinizde bir hareket, oynama, gevşeme yada ani bir kötü koku değişikliği hissederseniz lütfen vakit geçirmeden hekiminize başvurunuz.

     

 Metal Altyapısız Zirkonyum Yapılı Porselenler  

 

Laminate Porselenler   

  

    

 

 


   HAREKETLİ PROTEZLER

  

  Ağızdaki tüm dişlerin kaybında yada sayısı fazla kismi diş kayıplarında kullanılan takılıp çıkartılabilen doğal dişlerin fonksiyonlarını kismi olarak yerine getirebilen protezlerdir.Kullanımı için zaman ve alışkanlık isterler.

 

      Hareketli Protez Kullanan Hastalara Tavsiyeler

 

        İlk Zamanlar :

 

  Başlangıçta proteziniz tuhaf ve hatta rahatsız edici gelebilir yapmanız gereken ilk şey sakin olmak,olumlu düşünmek ve her yeni şey gibi protezinize alışmanın da biraz zaman alabileceğininin bilincinde olmaktır.

 

  Kullanmaya ilk başladığınızda ,protezinizin ağzınıza büyük geldiğini ve dudaklarınızın öne doğru itiliyormuş gibi oldugunu fark edebilirsiniz.Bu dolgunluk hissi,özellikle ağzınızın arka tarafınada 'ağız tıkanma hissine'neden olabilir.Bu normal bir tepkidir.Kısa sürede bu his kaybolacak ve proteziniz size doğal gelmeye başlayacaktır.

 

 

 

  Ağzınızdaki tükrük salgısının arttığını da fark edeceksiniz .Bu,ağzınızda 'yabancı bir nesnenin' bulunmasına karşı tamamen normal bir tepkidir.Bunu daha çok yutkunmaya çalışarak ya da bir pastil ve ya naneli şeker emerek giderebilirsiniz.Birkaç gün içerisinde ağzınız proteze alışacak ve tükrük miktarı normale dönecektir.

 

     Konuşma Sırasında :

 

  Protez kullanan diğer birçok kişi gibi,başlangıçta konuşmayla ilgili olarak biraz zorluk yaşayabilirsiniz  's'  sesleri içeren sözcükleri kullanırken zorlanmak yaygın olarak görünen bir sorundur.Protezi takıp sesli konuşma egzersizleri yapmak çoğu durumda işe yarar ve normal konuşma kalitenizi kısa sürede yeniden kazanmanızı sağlar.

 

  Ayna karşısında kitap yada dergi sesli okuma egzersizleri yapmak da konuşmayı düzeltmek için iyi bir yöntemdir.Diğer bir uygulamada konuşmadan önce protezinizi ağzınızda sıkarak ve yutkunarak protezi 'yerine oturtmaktır'.Bu yöntem konuşmanızın daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.Biraz sabır gösterdiğiniz takdirde konuşma şeklinizin normale dönmesi uzun sürmeyecektir.

 

    

        Yemek Sırasında :

 

  Protezlerle yemek yemeye alışmanız zaman alabilir,ama sevdiğiniz yiyecekleri keyifle yiyebilmeye başlamanız çok uzun sürmeyecektir.Başarının anahtarı sabırlı olmak ve acele etmemektir.

 

 

  Başlangıcta çiğnenmesi ve yutulması kolay yumuşak yiyecekleri (balık,yumurta,peynir,kıyma,pişirilmiş sebzeler,yogurt,dondurma) tercih etmelisiniz.

 

 

  İlk önceleri yiyeceklerden küçük lokmalar alınız ve yavaş yavaş çiğnemeyi öğreniniz.Protezinizle kendinizi güvende hissettiğinizde daha zor yenen sebzelere,etlere ve meyvelere geçebilirsiniz.

  Biraz alıştırma ile sevdiğiniz yiyecekleri yemeğe kısa sürede başlayabilirsiniz.

  

    Hareketli Protezlerinizin Bakımı :

 

 

     Protezinizin kalitesinin bozulmamasını,temiz ve etkili kalmasını sağlamak için,protezinize her gün basit bir bakım uygulamaya alışmanız gerekir.Ağzınızda protezi destekleyen kemik ve dokuların düzenli olarak dinlendirilmesi gerektiğinden,protezi hergün en az bir kaç saat ağzınızdan çıkarmalısınız.Protezinizi çıkardığınızda kurumaması için su dolu bir kaba koyunuz.Yiyecek kalıntılarını uzaklaştırmak için protezinizi herzaman önce suyla yıkayınız.Protezi düşürdüğünüz takdirdekırılmaması için bu işlemi su dolu büyük bir kabın üzerinde yapınız.Kesinlikle sıcak su kullanmayınız,çünkü sıcak su protezinizin şeklinin bozulmasına neden olabilir.Ayrıca daha iyi temizlik yapılması amacıyla haftada bir kaç kez eczanelerde satılan protez temizleyicileri ile de temizleyiniz.